Idag tänkte jag att vi skulle prata lite om varför det är så viktigt att djupandas. Du kanske har hört förut? Är du klient hos mig idag, så har du definitivt hört det förut….  Men det tåls att påminnas om då djupandningen är oerhört viktigt om du vill förbättra din hälsa.

Vi kan klara oss utan vatten i flera dagar och mat i flera veckor. Men vi klarar oss inte utan syre i mer än några minuter. Vårt andetag hjälper oss att leverera syre till våra celler. Våra celler behöver syre för att kunna utvinna energi till vår kropp. Förutom energi ger vårt andetag oss möjlighet att utsöndra koldioxid och andra slaggprodukter som bildas i vår kropp. Djupaningen hjälper oss att undvika muskelspänningar, försämrad cirkulation och dåligt humör. Djupandningen hjälper både vår ämnesomsättning och vår matsmältning och påverkar även vårat hjärta genom att hjärtats rytm följer andningens rytm. Nu kanske du fårstår lite mer om varför det är så viktigt med djupandningen?

Är du ofta trött när du vaknar kan det bero på att du andas genom munnen när du sover. Upplever du att du känner dig stressad så är det extra viktigt att tänka på din andning. När vi stressar andas vi ofta högt upp i bröstet och då får vi inte tillräckligt med syre ut i kroppen vilket ger en försämrad energi till vår kropp och våra organ.

Hur andas vi på bästa sätt

För att få en ökad energinivå ska du andas både ut och in genom näsan. När vi andas genom näsan produceras stora mängder kväveoxid som följer luften ner i lungorna och vidgar våra blodkärl vilket ökar syreöverföringen till blodet.

Det lättaste sättet kan vara att lägga sig ner på golvet. Sätt en hand på magen och en hand på bröstet. Andas med hela bröstet, djupt in genom näsan och känn att magen åker ut som en ballong och sedan ut genom näsan och känn att magen sjunker ihop. Vi vill att magen ska åka ut före bröstet. Andas ut luften ordentligt så du känner att lungorna töms och då du gör plats för att fylla på ny luft. Vänta gärna några sekunder innan du andas in igen. Är du ovan att djupandas kan du bli lite yr i huvudet i början. Ta en paus och börja sedan om igen 😊

Skapa en ny vana

Inför en ny vana denna vecka. Börja morgonen med 5 minuters djupandning och avsluta kvällen med 5 minuters djupaning. För att få bästa effekt kan du sedan öka till 15 minuters djupandning varje morgon och varje kväll.

Boka en hälso- & livsstilsanalys

Känner du att du vill veta mer om hur just du kan förändra din hälsa? Boka en hälso- & livsstilsanalys med mig så går vi igenom din hälsa och livsstil och fokuserar på vad just du behöver. Kanske är det mer näring, sömn, motion, egentid eller hjälp att arbeta med ditt självförtroende. Kanske är det nått helt annat. Jag finns här om du behöver mig. www.halsosparken.se

Jag hoppas du får en fin fortsättning på dagen!

Kramar Beatrice Duggin