Ibland står man ju där och funderar på vilken typ av mat man ska äta egentligen? Från olika håll hör man olika saker och det är lätt att bli förvirrad. I alla fall var det så för mig förut, men nu vet jag bättre! Jag behöver inte längre fundera, utan jag vet vad som är bra och vad som är mindre bra. Jag tänkte att jag skulle gå igenom lite om hur man kan tänka, när man vill förändra sina matvanor.

Fem steg att börja med

  1. Det första jag tycker att man ska göra är att börja fundera på vad äter jag under en dag? Kanske kan du skriva ner det i en bok för att du inte ska glömma bort och för att ge dig själv en rättvis bild av din kost.
  2. Det andra jag brukar rekommendera är att börja lägga till, innan du plockar bort. Om du t.ex. börjar med att lägga till mer grönsaker på tallriken så blir det mindre plats kvar till t.ex. bröd och pasta. Om du lägger till en grön smoothie varje morgon blir det mindre plats kvar för att äta smörgåsar osv. Fundera på vad du kan börja med att lägga till?
  3. Om du inte äter mellanmål så är det bra att lägga till så att din kropp kan hålla en jämn energinivå och för att du inte ska vara jättehungrig när det är dags för lunch och middag. Till mellanmål kan du t.ex. äta fröknäcke med avokado och lite örtsalt på eller en chiapudding med bär i den smak som du gillar. (recept på chiapudding hittar du inom kort min blogg.
  4. Nästa steg är att plocka bort sådan mat som din kropp inte mår bra av, som socker, gluten, vete och mejeri produkter samt hårt uppstekt mat då de skapar inflammationer i vår kropp. Fundera på vad du kan byta ut de livsmedlen till. Gillar du t.ex. pasta kan du köpa linspasta eller kikärtspasta i stället. Dricker du mjölk kan du välja mandelmjölk eller havremjölk i stället. Använd ugnen och laga mat i, istället för att steka den, eller stek på lägre temperaturer. Vill du göra såser så använd t.ex. Oatly havrefraish, fungerar ungefär som creamfraish, jättegod kall blandad med örtsalt. Men annars tycker jag att hummus är väldigt gott till mat och sallader eller en örtolja, olivolja mixat med massa goda örter t.ex. basilika och vitlök. Mer inspiration kommer också komma mer och mer här i min blogg.
  5. Ta ett steg i taget om du inte känner att du vill göra en tvärvändning. Börja t.ex. med socker, behöver du verkligen socker? Nej det behöver ingen! Byt ut en sak åt gången så att du känner att du hittar något att ersätta det med. Finns det inget bra att ersätta det med, så fundera på om det verkligen behövs?

Skapa en ny vana

Jag hoppas att du har kommit gång med dina nya vanor vi har gått igenom tidigare, djupandning, tacksamhetsdagbok och en grön juice eller smoothie. Denna vecka är mitt förslag att du skriver ner vad du äter under två dagar och sedan funderar på stegen här ovan. Vad kan jag lägga till och vad vill jag så småningom byta ut? Kanske kan du prova att byta ut en sak denna vecka? Känner du att det är svårt att ta tag i maten och att du fortfarande inte vet var du ska börja, så boka en tid hos mig så går vi igenom det tillsammans.

Boka nu