Så här med bara några dagar kvar till jul vill jag ge lite tips hur man klarar av julhelgen utan att frossa i alla sötsaker som det gärna bjuds på i juletid. Det första jag tänker på är att det är okej att säga Nej Tack! Jag vill inte ha. Det är bara du som ska avgöra vad du väljer att äta och inte någon annan. Det är lätt att falla för frestelser när alla runt omkring dig är på dig och säger, men ska du inte unna dig en extra kaka det är ju jul. Eller så vill de gärna spela på samvetet, men jag som har ansträngt mig och bakat denna till dig… Vet du om att du är den enda gästen kan du meddela redan innan att du inte vill ha någon kaka osv så behöver värden/värdinnan inte anstränga sig och fixa den där extra goda kakan bara för din skull. Finns det fler gässalladter så är det troligtvis nån annan som gladeligen äter upp din kaka ändå.

En bra idé tycker jag är att du gör upp en plan inför julen. Du kan bestämma dig för att du kommer att vara strikt och inte äta något extra under julen eller bestämma dig redan innan för att det är okej att unna sig nått extra på julafton eller juldagen eller när du känner att det är dags. Har du planerat redan innan, att det är okej att äta lite extra på julafton så är det lättare att gå tillbaka till sina vanliga rutiner igen dagen efter.

När du kommer som gäst till någon kan det vara bra att se till att du inte är vrålhungrig när du kommer dit. Då är det enklare att stoppa en godisbit i munnen som ligger där i skålen och ser så god ut. Utan fyll på kroppen med näring innan du åker hemifrån så riskerar du inte att falla dit direkt när du kommer fram. Ät en sallad, en grönsakssoppa eller en härlig grön smoothie innan du åker hemifrån. Ha med en RAW bar och ät om du blir för hungrig innan maten serveras. Känner du att du plötsligt står där med handen i godisskålen, så stanna upp och reflektera. Vad det här vad jag hade planerat att göra? Gå ifrån skålen en stund och reflektera över om du behöver den där godisbiten eller inte. Väntar du en stund, är du troligtvis inte lika sugen på godiset sen. Faller du ändå för frestelsen, slå inte för hårt på dig själv utan ta nya tag igen. Bara för att du tagit en bit behöver du inte äta hela skålen.

Är du orolig över att det inte ska finnas någon mat som passar just dig, så prata med den som håller i kalaset innan och berätta vad du äter och inte äter. En bra idé kan vara att erbjuda dig att ta med dig din egen mat om du känner att du ställer till besvär annars. Gör en god och näringsrik sallad att ta med dig. Är det julbord ni ska på, så ta så gör en extra stor sallad så räcker det till alla. Det finns troligtvis fler på kalaset som behöver lite mer grönt på sin tallrik. Fyll tallriken med mycket grönt så blir det inte så mycket plats kvar till det där lite mer onyttiga som du tror att du längtar efter men egentligen inte vill ha.

Härlig Sallad

Spenat

Granatäpple

Valnötter

Rödkål

Soltorkade tomater

Oliver

Avokado

Servera gärna med humus och quinoa till.

 

Humus

Kikärtor

Tahini

Citron

Olivolja

Himalaya Salt

Vitlök

Svartpeppar

Mixa alla ingredienser i en matberedare eller med en mixer stav.

En enkel god sallad som är lätt att ha med sig och äta eller ha som tillbehör till maten.

En annan sak som jag tänker på när det gäller julhelgen är att fokusera på att ha en mysig och härlig julhelg! Släpp all press och måsten och njut av julen. Det du kommer minnas efter din julhelg är inte om julskinkan var perfekt griljerad utan stämningen och människorna runt omkring dig.

Jag önskar dig en god jul!

Kramar Beatrice

godjul