I dag tänkte jag berätta lite om varför det är så viktigt med magnesium när vi är stressade. Det är många som går runt och känner en stress inom sig, vissa mer och andra mindre. Det blir vanligare och vanligare i och med att det ställs väldigt höga krav på oss. Vi ska prestera på jobbet, vi ska vara en bra förälder, en bra make/maka vi ska finnas för våra vänner, ha ett fint och välstädat hus, maten ska lagas, läxor ska göras, räkningar ska betalas osv. Vi fyller väldigt lätt upp våra dagar med måsten. Jag måste hinna med det ena och jag måste hinna med det andra. Mitt i allt detta är det lätt att vi glömmer bort oss själva. Andras välmående är viktigare en vårat eget, det är lätt att känna att man måste hålla en fasad utåt, där vi bara visar upp vårt bästa jag.

Jag tycker det är viktigt att du lägger fokus på sig själv. Sänk dina krav på dig själv och sätt dig själv först. Gör det som är viktigt för dig, när du mår bra och har energi då kan du lättare finnas där för din omgivning.

Varför vi behöver magnesium

När vi stressar, så förbrukar vår kropp mycket magnesium. Vi behöver magnesium för att våra celler och våra njurar ska fungera ordentligt och det finns över 200 enzymer i vår kropp som är beroende av magnesium. Magnesium har flera funktioner i vår kropp och bland annat ger det vår kropp energi och vitalitet. Magnesium hjälper också våra blodkärl att slappna av och det behövs för att reglera insulin och blodsockret i kroppen. Det är  viktigt för vårat skelett och våra tänder samt att det fungerar som en elektrolyt som hjälper kroppen att skicka signaler så att t.ex. vårat hjärta pumpar runt vårt blod och vår hjärna fungerar ordentligt.

Brist på magnesium

När vi får brist på magnesium kan det bland annat visa sig genom att du känner brist på energi och att du känner dig orkeslös. Som jag nämnde förra veckan är det viktigt att ha en bra balans mellan magnesium och kalcium. Vi får i oss mycket kalcium via vår mat som vi tyvärr inte kan ta tillvara på och om vi inte har rätt nivåer av D-vitamin, K2, och Magnesium i kroppen. Vi bör få i oss 2 – 3 ggr mer magnesium än kalcium. Vid för höga nivåer av kalcium så kan vi känna hjärtklappning och muskelsammandragningar i ben och hjärta och när vi har höga kalciumvärden har vi lägre magnesiumvärden och då kan vi få  huvudvärk, migrän, dålig aptit, trötthet, illamående och känna oss svaga i kroppen. Får du en långvarig / kraftig magnesiumbrist kan det få allvarligare symptom som onormal hjärtrytm.

Mat med mycket magnesium

Det finns olika sätt att se till att vi får i oss magnesium. Framförllt kan man titta på vad man äter på dagarna. Mat som innehåller mycket magnesium är mörka bladgrönsaker, som spenat och mangold, grönkål, basilika, avokado, papaya, broccoli och squash. Även sesamfrön, solrosfrön, mandlar och cashewnötter är bra källor till magnesium. Men har du brist på magnesium, vilket väldigt många av oss har pga. mineralfattiga jordar så rekommenderar jag att man tillsätter magnesium som kosttillskott.  En bra magnesium som jag rekommenderar är Thornes Magnesiumcitrate och magnesium ska helst intas ihop med ett B-vitamin complex för bästa upptagningsförmåga.

Skapa en ny vana

Denna vecka vill jag att du funderar lite extra på vad just du mår bra av? Skriv ner 3 saker som just du mår bra av och bestäm dig för att göra minst en av dem nu i veckan. Var rädd om ditt hjärta och fundera om du kanske behöver extra magnesium i stressiga tider?

Kram Beatrice

stress-543658_1280