Här om veckan fick jag en fråga kring mjölk, frågan löd: visst ska man väl dricka mindre mjölk ju äldre man blir? Mitt svar var att jag aldrig rekommenderar någon att dricka mjölk. När vi dricker mjölk innebär det att vi får i oss ett annat djurs hormoner vilket stör vårat eget hormonsystem. Hur många djur vet du om som dricker ett annat djurs mjölk?

Men framför allt så bidrar mjölk till att vi får ett skörare skelett. Vilket är precis motsatsen till vad de flesta tror. Våra kroppar kan inte ta upp det kalcium som finns i mjölk, eftersom de enzym kroppen behöver för att omvandla kalcium förstörs när mjölken pastöriseras. I stället lagras kalciumet i våra vävnader eller i blodet i stället för skelettet. Då få vi symptom som benskörhet, kalkavlagringar i kroppen och vi blir stela och får ont i kroppen.  Kalcium ska främst finnas i vårt skelett och i våra tänder och endast en liten del i vårat blod.

För att undvika benskörhet är det viktigt med D-vitamin, det är endast runt midsommar som vi får i oss tillräckligt med D vitamin här i Sverige. Resten av året behöver nästan alla tillskott av D-vitamin. Men D-vitaminet virvlar upp det fria kalciumet i kroppen och därför behöver vi tillsätta K2 som är chauffören för kalciumet in i skelettet.  Magnesium är också viktigt när vi tillsätter D-vitamin och K2 så vi behåller en bra balans mellan dessa och inte får obalanser i kroppen.

En annan sak som bidrar till att vi blir bensköra är mycket stress, läsk och processad mat. Det bidrar till obalanser i vårt PH värde i kroppen. Ett lågt PH värde gör kroppen försurad och när vi är försurade så kompenserar kroppen den sura vävnaden genom att stjäla basiska mineraler ifrån vårt skelett.

Skapa en ny vana

Är du van att dricka mjölk, eller att använda mjölk till gröten? Testa att byta ut mjölken mot t.ex. glutenfri havremjölk eller mandelmjölk.

Hälso- & Livsstilscoach

När man arbetar med kosttillskott är det bra att börja med en individuell hälso- & livsstilsanalys för att få rekommendationer som passar just dig. Det finns många symptom/brister som kan undvikas med rätt kost och näringstillskott.

Kramar Beatrice

sun-219152_1280