Jag hoppas att ni alla har haft en fin jul och nyår.  Eftersom det är ett nytt år med nya möjligheter, vill jag ge dig kraft och energi till att förändra ditt liv det här året. Vad sägs som att bestämma dig för att detta ska bli ditt år! Ge dig själv rubriken – 2018- Mitt år!

Jag vet att en återkommande sak hos mina klienter är att många inte prioriterar sig själva. Detta år kommer jag lägga mycket tid på att du ska få möjligheten att sätta dig själv först! En litet steg i att prioritera just dig, är att göra de övningar/uppgifter som jag delar med mig av varje vecka under rubriken Skapa en ny vana. En liten förändring i taget, leder till stora förändringar med tiden. Ett annat sätt att prioritera dig själv är att boka in en tid med mig och få hjälp med det som du känner tar energi i din vardag. Det kan vara allt från stress, krånglig mage, trötthet, smärta, huvudvärk, sömnproblem till att du vill ha mer energi och kraft, motivation, bättre rutiner i vardagen mm.. Jag finns här för dig!

Rensa bland kemikalier och plaster

Ett nytt år för mig, gör alltid att jag vill börja rensa bland saker som stjäl energi av mig eller starta ett nytt projekt. Årets första projekt, är att fortsätta rensa hemma från hälsoskadliga ämnen som bland annat olika plaster. Att rensa och göra en rening är en av de nycklar som jag arbetar med som hälso- & livsstilscoach.  Det kan handla om att rensa sitt hem, sina tankar eller sin kropp från dålig kost eller kemikalier.

Vill man börja rensa hemma bland saker som inte är hälsosamma för din kropp så skulle jag börja med plaster och att rensa i vårat köket. Många av oss använder plaster i köket som inte är hälsosamma. Plaster frigör ämnen som kan vara skadliga för oss, bl.a. adipater, ftalater och olika mjukgörare som frigörs extra mycket när plasten hättas upp och när den kommer i kontakt med fet mat.  Det är svårt att skilja okej plast från dålig plast men en indikation kan vara siffran som sitter i en trekant under dina plastprodukter. De värsta platserna har siffran 3 PVC och siffran 6 Polystyren men även siffran 7 bör man undvika eftersom det är en bemärkning för övriga plaster. Alltså vet man inte vilken plast produkten har. Även om plasten har någon av de andra siffrorna betyder det inte att de är bra att få i sig.

Märkningar under plastförpackningarna

  • Nr1. PET- används oftast i plastflaskor, anses oftast ha låg miljö och hälsorisk men det diskuteras just nu efter att man hittat hormonstörande ämnen i dryck som förvarats i PET flaskor
  • Nr2. PE-HD – Polyetylen med hög densitet, låg miljörisk men får inte hettas upp
  • Nr3: PVC – Polyvinylklorid – innehåller ofta ftalater
  • Nr4. PE-LD Polyetylen med låg densistet – inga känd miljöpåverkan men får inte hettas upp
  • Nr5. Polypropylen – låga miljö och hälsorisker’
  • Nr6. Polystyren – tillverkas av etylbensen som enligt forskningrapporter har en risk att hamna i maten. Kan även finnas i cellplast som ofta är impregnerade med bromerande flamskyddsmedel som är hormonstörande och svåra för naturen att bryta ner.
  • Nr7. Övriga plaster

Köket

Vad använder du för redskap när du lagar din mat? Börja med att se över din stekpanna, använder du en teflonpanna gör du en stor hälsovinst genom att byta ut den mot en i gjutjärn som tål att hättas upp. Jag använder en i keramik vilket är bättre än teflonpanna men gjutjärn är steget bättre. Se över din skärbräda, är den i plast? Byt ut den mot t.ex. trä. Samma sak med köksredskap som pastaslev, stekspade osv som kommer i kontakt med varm eller fet mat.

När vi har lagat mat och det blir över är det perfekt att ställa in i kylen eller frysa in mat till senare tillfälle. Men samma sak gäller här, byt ut dina plastbyttor mot glas eller rostfritt stål. Om du ändå väljer att ha din mat i plastbyttor, så se till att du tömmer dem innan du värmer din mat så att du inte stoppar in plastlådor med mat i mikron. Det bästa är att alltid värma sin mat på spisen eller i ugnen och inte använda en mikrovågsugn, då den förstör näringen i maten. En annan vanlig sak som vi ofta har i plast, är vår vattenflaska. Vattenflaskan var det första jag valde att byta ut till min familj. Plastflaskor, åkte i återvinningen och ny fina flaskor med roliga motiv inhandlades i rostfritt stål, fria från kemikalier. Plastflaskor slits lätt när de används och du bör inte förvara en plastflaska med vatten i ute i solen. I USA har man sett att plast är en bidragande orsak till bland annat bröstcancer. Många lämnar sina vattenflaskor i värmen i bilen och så frigörs det hormonstörande ämnen som man sedan dricker upp. Nej tack!

När vi ändå är i köket kan vi passa på att se över vad vi väljer att handla hem för mat. Väljer vi ekologisk mat så vet du att den är fri från skadliga kemikalier. Om vi tittar på oekologisk mat, så vet vi inte riktigt vad vi får i oss under en dag. Många frukter och grönsaker besprutas med olika kemikalier för att de ska ha en längre hållbarhet och hålla insekter och andra växter borta. Tillverkarna hävdar ofta att dessa kemikalier är under gränsvärdet för vad som ses som hälsoskadligt.  Men det man inte vet är vad som händer när alla olika kemikalier blandas i vår kropp. Det är det som brukar kallas för cocktaileffekten.

Barnrum & Sovrum

Efter mitt kök, valde jag att se över barnens rum. Det finns väldigt mycket leksaker i plast hemma hos de flesta barnfamiljer. Leksakerna är ofta gjorda i PVC vilket inte är hälsosamt för våra barn. Har man små barn är det lätt att byta ut leksakerna mot leksaker i trä eller tyg.  Men har man äldre barn så är det ju inte bara att slänga ut barnens leksaker. Se över vad som inte används och gör er av med det. Vi gjorde iordning ett lekrum hemma, där vi förvarar de mesta av barnens leksaker så att det inte behöver ha dem i samma rum som där de sover. Ett annat alternativ, är att förvara plastleksaker i lådor med lock på. Det frigörs hela tiden ämnen ifrån plast som sedan samlas i damm i våra rum. Man brukar säga att leksaker mjukare än lego är dåliga ur hälsosynpunkt. Men vi är bara människor och mina barn har också dockor och andra saker i plast. (tyvärr 😊)

Vidare när det gäller sovrum, kan det var bra att se över vad du använder för material i sängarna i t.ex. täcken och kuddar. Byt ut mot miljövänliga ekologiska alternativ eller naturliga material som bomull och ull. Ofta innehåller våra täcken och kuddar polyester som också är en typ av plast, undvik gärna det om det är möjligt.

Låt det ta tid

Att rensa sitt hem är något som tar tid. Ta en sak i taget och se till att ersätta produkten med ett nytt och bättre alternativ, när möjligheten finns. Att byta ut många saker hemma samtidigt kan vara kostsamt så ta en sak i taget och börja med det som är viktigast för just dig och din familj! Det andra steg jag gjorde i min rensning efter köket, var att se över våra hud och hårvårdsprodukter samt rengöringsmedel hemma och det tänkte jag dela med mig av nästa vecka.

Skapa en ny vana

Börja fundera på om du har saker hemma som du skulle vilja byta ut mot hälsosammare alternativ? Ett sätt kan vara en lista på saker som du vill byta ut som du kan uppdatera allt eftersom. Steg 1. Börja med att lämna gamla onödiga plastsaker som du inte använder till återvinningen. Steg 2. Välj 1 eller 2 saker på din lista som du kan tänka dig att byta ut redan nu.