Rensa bland kemikalier

Idag har vi kommit till andra steget i att rensa hemma från hälsoskadliga ämnen. Förra veckan tipsade jag om hur du kan rensa hemma i ditt kök, ditt sovrum och i barnens rum, från sådant som påverkar vår hälsa negativt som t.ex. plaster. Idag tänkte jag berätta mer om vad jag har valt att byta ut i mitt badrumsskåp samt bland de rengöringsprodukter som vi använder hemma.

Badrumsskåp

Det är inte bara det vi äter som kan innehålla hälsoskadliga ämnen, utan även det som vi väljer att smörja på vår hud. Jag brukar säga att du ska använda sådana produkter på kroppen som du kan äta (om du vill skulle vilja det). Allt vi smörjer på vår kropp, behöver våra organ ta hand om. Vi ska vara rädda om våran kropp!

När jag bestämde mig för att byta ut mitt gamla schampo och balsam till ett giftfri shampo, så hittade jag ett litet lokalt företag som heter Ekendahls. Det en familj som tillverkar alla deras produkter själva och de använder bara ämnen som är bra för kroppen. Inga ämnen som anses farliga idag och inga ämnen som misstänks klassas som farliga framöver finns i deras produkter. Det är naturliga oljor och tvålar som används till kroppen.

Till håret använder jag Ekendahls schampotvål med äppelmust och kamomill och till kroppen, en allroundtvål i olika dofter. De har olika produkter för olika hud och hårvårdstyper. När man väljer att byta ut sitt vanliga kemiska schampo och balsam så får man vara beredd på en omställningsperiod där man kan uppleva håret mer fett. Det är en naturlig process, då hårbotten får en möjlighet att återhämta sig från kemikalier. När vi använder traditionellt schampo tar vi på kemisk väg bort hårbottens naturliga fettproduktion. När vi sedan börjar tvätta håret med ett naturligt schampo, kommer kroppen att kompensera med att skicka ut extra mycket fett i hårbotten. Det jämnar ut sig med tiden 😊

Efter man har använt ett naturligt schampo, blir håret basiskt och det kan vara bra att komplettera med en surskölj istället för balsam. Under en surskölj så sköljer du håret i kallt vatten blandat med äppelcidervinäger, för att hårstråna ska återfå rätt PH balans, sluta sig och för att håret ska bli luftigt och glansigt. Blandningen behöver inte sköljas ur, utan kan med fördel sitta kvar i håret. Till en början när håret är blött kan det lukta lite äppelcidervinäger, men det försvinner när håret torkar.

Jag har alltid haft problem med väldigt torra händer på vintern. Denna vinter har jag inte haft det problemet och det är för att jag har bytt ut min handtvål mot en lättsaltad kokostvål från Ekendahls som känns så skön och löddrar massor. Dom små barnen älskar den 😊Av alla produkter jag har bytt ut är denna min absoluta favorit!

När det gäller lotions och krämer har jag valt att byta ut det mot naturliga oljor som är snälla mot huden. T.ex. använder jag ansiktsolja dagligen och istället för vanligt sminkborttagningsmedel använder jag rengöringsolja eller kokosolja som hjälper till att återfukta huden.

Mina barn älskar att använda läppcerat. Dessa har jag såklart också bytt ut så jag inte behöver oroa mig när 2 åringen kommer och använder ceratet som en klubba. Barnens och mitt favoritcerat är med doft av choklad och mint.

Sista produkten jag också använder dagligen är en bebiskräm med ringblomsalva. Den salvan använder även jag på mina torra händer under natten och även till barnen, på extra torra hudpartier! Den är också en av mina favoriter. Vill ni veta mer om Ekendahls produkter kan ni besöka och beställa via deras hemsida www.ekendahls.com

Vad det gäller sminkprodukter håller jag själv på att byta ut det just nu, så jag har ingen favorit ännu så jag rekommenderar dig att testa dig fram. www.jordklok.se har en hel del naturligt smink som du kan titta på, samt massor av andra naturliga produkter.

En annan produkt med många kemikalier i är deodorant.  På hälsokostbutikerna t.ex. Life finns det bättre varianter av deodoranter som är fria från de värsta bovarna som SLS, parabener, aluminium och alkohol.

Vill man inte köpa färdiga produkter går det också bra att göra egna. Kokosolja går jättebra att använda för att smörja in kroppen samt att ta bort smink med. Vill du testa att göra egna produkter kan du googla på naturligt giftfritt schampo så kommer det upp flera olika recept att testa sig fram med och likadant med naturlig och giftfri deodorant. Hittar ni något recept ni gillar får ni gärna dela dem med mig.

Städskåpet

Har du funderat någon gång på vad alla dessa rengöringsprodukter som du har hemma innehåller? Oftast är det fullt med kemikalier som du sedan andas in när du går runt och sprayar dem överallt hemma.

Mitt första steg var att byta ut mina rengöringsprodukter till ett märke som heter Attitude. På deras flaskor skriver dem ”tillverkas med ingredienser du inte behöver oroa dig över. Även om cancerframkallande kemikalier, mutagena ämnen och reproduktiva toxiner fortfarande enligt lag accepteras i rengöringsmedel för hushållsbruk, hittar du inte dem i våra produkter.” Perfekt tycker jag! Enkelt och lätt att städa med och barnen kan utan problem vara med och spraya lite där dom vill städa. Attitude har både tvättmedel, köksrengöring, allrumsrengöring, badrumsrengöring, fläckborttagningsmedel och mycket mera.

Vill du gå steget längre och göra lite egna produkter så rekommenderar jag att ha ättika, citron och bikarbonat hemma. Det är helt naturliga produkter som fungerar jättebra att städa med.

 

När det kommer till att tvätta kläder så har jag hittills bytt ut mitt tvättmedel mot attitudes tvättmedel. Min plan det här året är att gå över till att tvätta med tvättnötter. Jag har hört mycket positivt om tvättnötter, även om jag inte har hunnit prova det själv. Sköljmedel behöver man inte ha i tvätten. Men om du ändå känner att man vill skölja dina kläder i något så rekommenderar jag att byta ut sköljmedlet mot att hälla lite ättika i sköljmedelsfacket och nån droppe eterisk olja för doftens skull. Så får du ren och fräsch tvätt varje gång! Hoppas du har fått med dig lite bra och giftfria tips till ditt hem!

Skapa en ny vana

Denna vecka rekommenderar jag dig att kika lite på vad du har i ditt badrumsskåp? Finns det något som du skulle kunna byta ut till hälsosammare alternativ. Titta gärna på dina rengöringsprodukter med, är allt du använder nödvändigt? Om det är det så fundera på vad innehåller och om du kan byta ut dem en efter en.

Kramar Beatrice