Idag tänkte jag prata lite kring positivt tänkande. Hur vi väljer att tänka, påverkar hur vi mår. Tänker vi mer positivt så bli vi mer positiva. Tänker vi mer negativt blir vi mer negativa. Vi kan föreställa oss de med ett enkelt exempel. Testa det gärna på någon du känner. Be dem titta sig omkring i rummet efter allt som är blått under 30 sekunder. Be dem sen att blunda och berätta allt som är rött i rummet. Troligtvis kommer personen mest att komma ihåg det som var blått i rummet eftersom det är det som personen har fokuserat på. Likadant är det med våra tankar, har vi fokuserat på det som är positivt så blir vi mer positiva. Det är väl fantastiskt?

En sak som är värd att tänka på, är att under en dag så tänker vi ca 80.000 tankar. Av dessa tankar så tänkte vi 90 % av dem i går och en stor del av dem är negativa. Vill man förändra sina tankar till mer positiva, är det bra att stanna upp och fundera över sin tanke.

  • Vart kommer min tanke ifrån?
  • Är tanken sann, eller något jag själv har intalat mig?
  • Vad kan jag göra med min tanke?
  • Kan du inte göra något med din tanke så kan du lika gärna acceptera att det inte går att förändraoch kasta den i ”sjön”. På så sätt kan du göra mer plats för nya positiva tankar…

En bra sak som gör en mer positiv är att leva mer i nuet. Fundera inte för mycket på det som har varit, det kan vi ändå inte göra om. Oroa dig heller inte för mycket inför framtiden, utan fokusera på här och nu.

IMG_5869

Tacksamhet

Att skriva tacksamhetsdagbok kan vara ett bra sätt att leva mer i nuet. Det ger dig en möjlighet att fundera mer på vad just du är tacksam för.

Varje dag skriver jag tacksamhetsdagbok, i den skriver jag ner 3 saker som jag är tacksam för just idag. Alla mina barn, eller ja dom som kan, berättar också innan de går och sover vad de är tacksamma för idag. För oss har det varit ett bra sätt att avsluta dagen och en möjlighet att stanna upp och tänka innan vi säger god natt.

Den lila boxen på bilden, det är en tacksamhetslåda. Alla mina klienter som besöker mig får avsluta med att skriva ner något som de är tacksamma för. Dessa lappar sparar jag och plockar fram när de behövs. Det kan vara allt från att solen skiner, att du har en fantastisk familj, att du har mat på bordet, fina vänner, ett bra jobb eller en ny tröja, eller en bra låt på radion. Precis det som du känner just precis då.

Skapa en ny vana

Provar att skriva en tacksamhetsdagbok varje kväll. Skriv ner tre saker som du är tacksam för idag och skriv ner tre saker att tänka på inför i morgon och sov sedan gott! Testa och se om det kan vara nått för dig? Känner du att du har mycket negativa tankar som du vill ha hjälp att arbeta med? Tveka inte att kontakta mig för mer information om hur jag kan hjälpa dig.